0

Hur hittar jag bästa mikrolånet?

Det kan vara svårt att veta vart man ska börja leta efter mikrolån om man har bråttom att betala en oväntad utgift eller kanske aldrig har testat lånetypen förut. Här ger vi dig en sammanfattning av vad mikrolån innebär och vad du ska tänka på när du ansöker om ett.

Vad är egentligen ett mikrolån?

Namnet på ett lån med liten summa har många namn; snabblån, SMSlån, mikrolån, och konsumtionslån. Men alla betyder ändå samma sak. Ett lån av den här typen ligger oftast på en summa mellan 500 – 50,000 kronor och har gemensamt att den ska betalas snabbt med hög ränta (över 30 procent). Därför beskrivs det som ett lån med högkostnadskredit.

Det smidigaste sättet att hitta rätt mikrolån för dig är att låta experterna jämföra de olika tjänsterna åt dig när du väl vet vilka funktioner du letar efter. Om du  Jämför mikrolån och smålån hos kreditochfinans.se kan du få mycket fakta kring mikrolånen och vad långivarna kan erbjuda dig.

Kuriosa: Mikrolånets ursprung

I sin originella form var inte mikrolån menat som ett västerländskt SMSlån, vilket är ett utav de mer populära sätten det används på idag. Snarare var mikrolånen en möjlighet att stötta människor som levde under fattighetsgränsen i mindre utvecklade länder. Dessa lån gick då främst till kvinnor som kunde investera i material för att börja odla olika råvaror eller starta företag. Mikrolånets grundare Muhammad Yunus och Grameen Bank vann Nobels Fredspris 2006 för deras arbete med mikrolån i Bangladesh.

Vad är kraven för att ta ett mikrolån?

Det finns vissa regler för att man ska få ta ut ett mikrolån. Bland annat måste du vara över 18 år, folkbokförd i Sverige, och inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden samt ha någon form utav inkomst. Inkomsten kan vara låg och behöver ej vara fast, även om detta är rekommenderat. På grund av att mikrolån består utav mindre summor så behöver du inte alltid redovisa vad du ska använda lånet till som du oftast behöver för större lån.

När kan jag ansöka om mikrolån?

Beroende på vilken låneförmedlare du använder dig av så kan du ansöka om och få ut dina mikrolån snabbt dygnet runt, även om du ansöker på helgen. Detta beror dock på vissa faktorer, som att långivaren erbjuder direktutbetalning, att du har ansökt under handläggningstiderna, samt att långivaren har ett samarbete med din bank för direktutbetalning.

Får man alltid kreditupplysning vid mikrolån?

Nej, det finns vissa låneförmedlare som erbjuder lån utan kreditupplysning från Upplysnings Centralen (UC). Detta betyder även att du ibland kan ta ut ett snabblån trots att du har en betalningsanmärkning. Däremot kan detta leda till att du får högre ränta, vilket gör ditt snabblån dyrare. Om du även ansöker om flera snabblån kan detta skapa problem och påverka din möjlighet att söka större lån i framtiden, så som huslån.

Varför ska man ta mikrolån?

Mikrolån, även om det är litet, är något man ska tänka igenom noga och ha respekt för. Det ska endast används för att stabilisera vardagen i nödlägen. De flesta har en stabil ekonomi och har inplanerade betalningar av räkningar och liknande, men ibland kan det komma stora oväntade utgifter, så som medicinsk räkning eller om bilen går sönder.

Det är viktigt att endast ansöka om mikrolån när du verkligen behöver det. Det ska heller inte användas för diverse nöjes-utgifter, beroende-betalningar eller för att betala andra lån. Då mikrolån har hög ränta är det också viktigt att du tar i beaktning den korta återbetalningstiden.

Lånasnabbt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.