Om man inte kan betala sitt lån

När man inte kan betala sitt lån

Om man inte kan betala sitt lån så är det bra att känna till vad som händer och hur man själv bäst ska agera för att undvika framtida problem. När man inte kan betala sitt lån så står man inför några tuffa beslut som måste tas för att man ska kunna ta sig ur den ekonomiska knipan som detta medför.

Låna pengar till att betala skulder

Ett alternativ är att försöka lösa problemet med hjälp av lån, vilket många gör och förvärrar sin situation avsevärt. Att låna pengar för att betala skulder brukar vara den vanligaste lösningen på problemet för ganska många. När man står inför ett behov av att få låna pengar direkt på kontot så finns det flera företag som erbjuder möjligheter att låna pengar snabbt så kallade mikrolån, snabblån eller smslån. Detta innebär att man snabbt kan ansöka om ett lån och få det beviljat och utbetalt samma dag. Processen från att man fick behovet av att snabbt låna pengar tills man har pengarna på sitt konto kan gå väldigt snabbt, så snabbt som mindre än en timme hos vissa långivare.

I de flesta fall så är en sådan tjänst väldigt användbar och har hjälp massor av människor som har hamnat i en svår situation och är i ett tillfälligt behov av kontanter. Den snabba processen gör dock att det är väldigt enkelt att impulslåna utan att man riktigt har hunnit med att reflektera över om man har råd att betala tillbaka lånet efter 30 dagar, då kredittiden går ut. När man inte kan betala sitt lån, vilket man inte behöver skämmas för då alla förr eller senare hamnar i situationer då de får problem med att betala någon skuld, är det viktigt att man inte stoppar huvudet i sanden utan när man inte kan betala ska man istället snabbt agera så att man inte får problem.

Vad händer om man inte kan betala tillbaka sitt lån på förfallodagen?

När man inte kan betala sitt lån på förfallodagen så kommer man några dagar senare att få en påminnelse på fakturan. På påminnelsen har man påförts en lagstadgad påminnelseavgift på 60 kronor och ofta även en förseningsavgift, som man har avtalat om när man godkände villkoren, som normalt ligger på cirka 100 kronor. Man har nu normalt 8 dagar på sig att betala påminnelsen innan den förfaller. Vet man redan nu att man inte kommer att kunna betala tillbaka lånet innan påminnelsen förfaller så är det bra om man kontaktar långivaren för att informera om att man inte kan betala och begära antingen anstånd med betalningen till ett datum då man säkert vet att man kan betala eller så kan man begära en avbetalningsplan för att delbetala lånet.

Om man lägger upp en avbetalningsplan så får man betala en lagstadgad uppläggningsavgift på 180 kronor och en aviseringsavgift per betalning som ligger på mellan 30 upp till 50 kronor. Därmed ökar skulden ytterligare, men i gengäld så får man en chans att kunna betala tillbaka lånet och på så sätt slippa ytterligare dyra kostnader eller problem om skulden går till indrivning.

Inkasso och Kronofogdemyndigheten

Om man inte kontaktar långivaren när man inte kan betala eller om långivaren inte går med på anstånd alternativt amorteringsplan så kommer det komma ett inkassokrav. Där har man påförts ytterligare en lagstadgad avgift på 180 kronor och man får nu ytterligare 8 dagar på sig att betala hela skulden, inklusive alla avgifter, innan ärenden överlämnas till Kronofogdemyndigheten. Nu kan man kontakta inkassobolaget och be om anstånd alternativt en amorteringsplan. Den som bedriver inkasso ska använda sig av god inkassosed och därmed kunna bevilja anstånd eller avbetalning, under förutsättning att man kan påvisa att man kan klara av att betala vid ett senare tillfälle.

När man inte kan betala inkassokravet eller om man inte kontaktar inkassobolaget eller långivaren för att komma överens om en betalningsplan så skickas ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten. Då påförs man ytterligare kostnader på 680 kronor och därefter 600 kronor för varje år. Utöver att kostnaderna för lånet nu blivit väldigt dyrt så riskerar man även att få en betalningsanmärkning vilket gör att man får det svårt att få låna eller teckna nya abonnemang i framtiden. Så när man inte kan betala sitt lån så är det viktigaste rådet som man bör följa att agera och kontakta långivaren så snabbt som möjligt för att hitta en lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.