Räkna ut effektiv ränta på smslån och snabblån

Beräkna effektiv ränta på snabblån och smslån

Räkna ut effektiv ränta smslån? Ränta på snabblån är normalt hög och effektiv ränta på smslån och andra snabblån är ännu högre. Om du vill beräkna ränta lån och i första hand effektiv ränta på lån så har du kommit rätt.

Räkna ut effektiv ränta på smslån

Att räkna ut effektiv ränta på lån är ganska enkelt, men att räkna ut effektiv ränta på smslån är lite svårare. Effektiv ränta är den ränta man använder när man jämför olika lån. Den effektiva räntan är ett väldigt bra mått för de flesta lånen då det ger en bra överblick då man tagit hänsyn till alla kostnader. När man letar efter snabblån låg ränta så ska man i första hand titta på den effektiva räntan för att hitta lån med låg ränta. Den effektiva ränta får man ut genom att räkna ihop alla kostnader som tillkommer med lånet och sedan slå ut dem på årsbasis och därmed får man fram en räntesats. Alla kostnader som ränta, aviavgifter, uppläggningsavgifter m.m räknas in vilket gör att man får en bra bild. Hur gör man med den effektiva räntan när det är fråga om ett snabblån utan ränta.

Effektiv ränta = (Totala avgifter /Lånebelopp) / (Låneperiod/365) * 10000) / 100

Formeln som används för att beräkna effektiv ränta är fastställd i Europaparlamentets direktiv om konsumentkreditavtal (från 23 april 2008; länk till PDF).

Effektiv ränta på smslån och snabblån

I media hittar man ofta siffror som säger att SMSlån har en effektiv ränta på långt över 1 000 % vilket ju självklart låter som en otrolig siffra om man jämför med bolån och privatlån som kan ligga långt under 10 % i effektiv ränta. Detta används då som ett argument för att SMSlånen är riktigt dyra.

Nu är vi av den åsikten att detta inte är en bra jämförelse då SMSlån inte sträcker sig över mer än en eller några månader och därmed blir det felvisande att räkna ut kostnaden på årsbasis. därför rekommenderar vi inte att man jämför SMSlån på detta vis med andra lån.

Beräkna effektiv ränta för snabblån

Räkna ut hur stor effektiv ränta ett snabblån har. Fyll i lånets summa, den totala kostnaden för lånet (inklusive ränta och ansökningsavgift) och om hur lång tid pengarna ska betalas tillbaka.


kr

kr

dagar

Effektiv ränta:  
Enkel ränta:  

Effektiv ränta är ett sätt att jämföra lån med olika villkor. Den tar hänsyn till ränta-på-ränta-effekten, som enkel ränta inte gör. Det blir en stor skillnad när återbetalningstiden är kortare än ett år.

Finns det inget bra med effektiv ränta?

Som sagt var är effektiv ränta ett väldigt bra sätt att få koll på kostnaderna för lite längre lån och där passar den perfekt. För SMSlån kan det fungera också men det är bara ifall man jämför två långivare som bägge erbjuder samma löptid på lånet.

Alltså om du t ex jämför två långivare som lånar ut 2 000 kr under 30 dagar går den effektiva räntan att använda för att ta reda på vilken av dessa som är billigast. Även om siffran blir hög blir det rättvisande om det är lika långa lån.

Alternativ till effektiv ränta

Vårt förslag är att du istället för att tänka på den effektiva ränta speciellt mycket istället koncentrerar dig på vad den totala kostnaden blir. Det är mycket enklare att bestämma sig för ifall det är värt att betala 400 kr för att få låna X antal kronor än att det är att bestämma sig ifall det är rätt att låna till en effektiv ränta på 800 %.

Ränteavdrag SMSlån

Något som är positivt för dig som lånar pengar är att 30 % av räntan på ditt SMSlån är avdragsgill. Detta betyder alltså att du senare kommer att få tillbaka 30 % av räntekostnaden på skatten.

Det är vanligt att långivarna själva skickar in dessa uppgifter till Skatteverket och att allt därför kommer att skötas automatiskt. Men detta är inte säkert varför det är viktigt att hålla koll på detta när deklarationen kommer för att inte missa ett avdrag du har rätt till.

Viktigt är dock att här ha koll på att det enbart är på räntesumman som du får göra avdraget. Vissa långivare tar ut en stor del av sina kostnader i avgifter vilket betyder att du inte har rätt att dra av för den delen. Andra långivare tar ut hela priset i form av ränta och där kan du dra av på hela summan.

Eftersom du får göra ett avdrag på 30 % på räntesumman blir SMSlånen lite billigare än vad vi här har med i våra tabeller.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.